besplatna politička satira po narudžbi


high_live_wall

– Znači, ako sam ja dao 30 kuna, a kava s mlijekom dođe 11 kuna, a ti si dao 15 kuna i koka kola dođe 13 kuna, koliko onda svaki od nas mora uzeti kusura? – Ali što ako ti nisi dao 30 kuna? – Pretpostavimo da jesam, a novac je dug, jesmo li mi dužni uvesti druge u dugove? – Da, ako im mi damo naš novac koji je dug,  jer je sav novac dug, onda su oni u većim dugovima. Moralna nam je dužnost da druge ne uvodimo u novčane dugove.

Takvim razmišljanjem vođeni, vodeći ekonomski stručnjaci stranke pobjegli su iz kafića ne plativši račun. Dok su trčali ulicama glavnog grada obasjani suncem čije su se zrake probijale kroz zbijene oblake i odbijajući se od stakala zgrade privredne banke zlokobno padale na leće njihovih sunčanih naočala, jednom od njih zazvonio je telefon. -Halo? – Oprostite što Vas gnjavim, ali mislim da ste Vi osoba koja bi mi mogla pomoći. – Da, recite što Vas muči? -Imam jedan mali problem, digao sam kredit u njemačkoj banci u švicarskim francima i sad nemam dovoljno hrvatskih kuna i zbog toga mi banka prijeti oduzeti apartman za češke turiste? -Vidim da imate međunarodni problem! Možete li mi malo pobliže objasniti situaciju? – Naime, mjesečna primanja su mi 200 kuna koje mi šalje baka iz Čakovca, podigao sam kredit od milijardu britanskih funti na 15 godina, a kada ga nisam mogao vraćati uzeo sam još jedan kredit od 20 bilijuna švicarskih franaka na 10 godina kako bih mogao vratiti prethodni kredit i sada zbog valutne klauzule dug mi je narastao kao Shaquile O’Neal u pubertetu. Sve bi bilo u redu da mi sad banka ne prijeti deložirati psa iz kućice u dvorištu, a to mu je jadnom jedina nekretnina a nažalost je bio spreman biti jamac za kredit. Pas je stvarno čovjekov najbolji prijatelj! – Ne brinite gospodine, učinit ćemo sve što je u našoj moći.

Hitro su okupili ekipu i krenuli u pomoć živim bićima u nevolji. – Koliko još do kućice? – Evo još malo, a još malo i izbori su, još malo i preuzet ćemo vlast! – Jeste li sigurni da ćemo uspjeti izboriti dovoljno mandata u saboru iako izlazimo samostalno na izbore? – Hmm.. neće biti lako! Mediji su u vlasti banaka protiv kojih se borimo, zato smo u medijskoj blokadi! Kako drugačije objasniti to da politička opcija koja nije među tri najpopularnije u državi, niti ima ijedan mandat u saboru, u vremenu kada nije počela predizborna kampanja gotovo pa i nema pristup mainstream medijima ?! – Zaista pravu ste! – Ali ipak ćemo doći na vlast, narod ne može ostati slijep pored zdravih očiju, gluh pored zdravih ušiju, nijem pored zdravih ustiju, nepokretan pored zdravih udova, ošišan pored duge kose, a pogotovo ne može ostati obrijan pored duge brade i brkova! – Što ćemo učiniti nakon što dođemo na vlast? – Najprije ćemo pozvati sve građane da povuku sav novac sa štednje, što će dovesti do propasti banaka jer one neće moći ispuniti sve te zahtjeve, banke će biti u dugovima pa ćemo ih mi onda kupiti i bit će u našoj vlasti. Onda ćemo tiskati novac i svi će imati dovoljno! – U pravu ste, problem je u našoj državi to što narod nema novaca, jednostavno naprintajmo novac i dajmo im ga! Onda će svi biti sretni. – Vidim da si počeo shvaćati problematiku. Ali stvari nisu tako jednostavne, radi se o tome da je narodna banka mjenjačnica i da nemamo vlast nad tiskanjem vlastitog novca nego on može ući u opticaj samo kada se netko zaduži kod stranih banaka, posljedično imamo nerealni tečaj. Ukratko radi se o sličnom ekonomskom modelu koji je imala Argentina prije sloma. – Ali što sve to znači? – Nemam pojma, ali pročitao sam u nekoj knjizi i dobro mi zvuči. – Ali predsjedniče … – Šuti, eno kućice!

-Hvala bogu došli ste! – Naša stranka se ne izjašnjava po religijskim pitanjima. – Hvala sudbini došli ste! – Naša stranka se ne izjašnjava o pitanju determinizma i slobode volje. – Hvala nebesima stigli ste! – Naša stranka se ne izjašnjava o meteorološkim pitanjima. – Hvala vam što ste došli! – Nema na čemu!

-Eno policije, zbijmo redove! – Gospodo, ovdje se ima deložirati pas Fido, imam ovdje sudski nalog. -Koji Fido? – Ne pravite se ludi, što se ovdje događa? – Ma ništa, vrtna zabava. -Gospodo brojim do tri, a onda rafalna paljba iz pljuca s kalibrom 44. – Naše je temeljno ljudsko pravo na miran prosvjed. A ne bankin na nezasluženi posjed! E, ovo moram zapisat, dobro će doći za slogan! – 2,3 paljba!

Navik on živi ki zgine pošteno! Kad nepravda postane zakon, otpor postane dužnost. Tko nije našao ono za što vrijedi umrijeti, taj ne zna ni zašto treba živjeti. Strah vodi u gnjev, gnjev vodi u mržnju, mržnja vodi u patnju, put prema mračnoj strani je to! Tko zna zna, ko ne zna dva. Nije sve u ljubavi, ima nešto i u strahu od side. Nemoj ništa silom, uzmi veći čekić! Ko pod drugim jamu kopa? Bager.

by Instrumentalizirana  Marioneta

O autoru propupavanje

King for a day, fool for a lifetime
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s