Kako je nastao sonet?


Sidar i Prćko bijahu dobri prijatelji, razredni drugovi i pjesnički takmaci. Bilo je stoga vrlo zanimljivo kada im je jednoga dana profesorica iz književnosti, stara teta Lujka zadala zadatak da zajedno napišu sonet!

Ohmmmmm – mantrao je Sidar.

Samo ti meditiraj, vrli moj druže, ja ću ga napisati posve sam! – dobacio je Prćko, upalio je televizor na pornografskom kanalu, jednu ruku zavukao u gaće, drugom dohvatio pisaljku, i bacio se na posao . Hm, pomisli Prćko igrajući se džepnog biljara i reče,  vrludanje misli u obliku asocijacija, zaista je pjesnička masturbacija! 😀

To je dobro , dobaci mu Sidar, to upotrijebi! Usput napiši i da je nekontrolirana polucija ko krivo napisana interpunkcija! 😛

Da, da! Zajebavaj ti Sidre! Za je ba vaj ! Jao i avaj! Kad li će tvom zajebavanju doći kraj? Ali jedno znaj, osjećam se haj, i stvarno bi i mogao napisati prostote u ovaj sonet, boli me gnjurac! – vikao je Prćko!

Ne dolazi u obzir! Ovim sonetom ja želim odati počast svojim meditativnim nastojanjima, a ti, u sladostrašće i blud ogrezla životinjo, ćeš se s tim morati pomiriti!  – usprotivio se Sidar.

A što kažeš na kompromisno rješenje? Da obradimo neku vječnu pjesničku temu, kao prolaznost života i kretanja godišnjih doba, kao nota i doba na notnom crtovlju života? –  predloži Prćko

Da znaš da ti je to dobra ideja!  Što kažeš na nešto u stilu : kao milicija ljetnog solsticija, privodi godine u zatvor zbog Zemljinih akrobacija? – predloži Sidar

Može! Sviđa mi se! Napisat ću nešto slično! Evo. Ali sad moram na zahod, kad muzeš kravu, mlijeko štrca! – reče Prćko te veselo zviždukajući ode prema kundotu.

Šta je ta budala napisala? upita se Sidar i podigne u ruke papir,  Opa! Pa ovo bi se moglo dobro uklopiti kao preludij mojem slavljenju meditativnog umrtvljavanja! Hm, oslobađanje zidova svijesti? Briga me što ima za jesti? Samo da mogu u miru u lotus položaj sjesti i poput mačke meditativni om presti?

Sidar je zamišljeno stajao nad papirom i napisao nekoliko redaka, i iako su izražavali ono što je namjeravao napisati nije bio baš zadovoljan, jer je napravio preveliku digresiju opisujući usporedbu koja mu se nije previše dopadala.

Što radiš? Makni se od tog papira! Taj sonet ja pišem! – ljutit je bio Prćko

Odjebi konzumeristička zapadna dušo! – odvrati mu Sidar spokojno. Na što ga Prćko opali šakom i dohvati papir. Bjesan zbog onoga što je na njemu zatekao odluči napisati one pogano prostačke stihove o masturbiranju i poluciji uspoređujući ih sa pjesničkim nastojanjem. No nije se uspio domisliti pravim stihovima, dijelom zato što je bio prebijesan na Sidra, a dijelom zato što ga je Sidar odostraga gušio. Jedve jedvice naškrabao je par stihova i okrenuo se prema Sidru i opalio ga nogom. Sidar je dohvatio pošadu kojom je Prćko prije mazao paštetu na kruh i zaboo je Prćku u koljeno. Prćko je vrištao od bola , ali je uspio dohvatiti bejzbol palicu i njome pošteno odalamio Sidra po glavi. Nastavili su se mlatiti, krv je frcala po cijeloj sobi, modrice su iskakale kao gliste iz Zemlje poslije kišnog dana, kad je odjednom netko pozvonio na vrata. Nekako su se primirili i otvorili vrata i na njihovo ogromno iznenađenje pred vratima je bila stara profesorica Lujka.

Zaboga momci! Pa što vam se dogodilo?! Izgledate kao da ste kršćani izašli iz gladijatorske arene! – uplašeno siknu profesorica Lujka

Ne vrijeđajte me! Ja sam budist! – bijesno vikne Sidar koji je zbog potresa na mozgu jedino razaznao to da mu je netko rekao da je kršćanin.

Ne obazirite se na njega profesorice. Ovo nije ništa strašno, poskliznuli smo se na maslac i pali niz skale, rotirajuće, električne, pa smo se malo natukli… Što Vas dovodi ovdje? – reče Prćko umirujućim tonom.

Nisam više mogla čekati Vaš sonet! Vi momci ste tako talentirani! Jeste li ga zgotovili? – poluoduševljeno upita stara profa Lujka.

Pa zapravo i nismo baš … započne Prćko, kad odjednom iza njega iskoči Sidar s papirom i uzvikne: Evo ga! Ecce soneto! Izvolite izvoljevati!

Sidar ne! uzvikne Prćko, no bilo je prekasno, profesorica je sa zadovoljnim smješkom i papirom pod miškom već bila na odlasku i lijepo ih je pozdravila.

Kad su ostali na samo Prćko je odlučio da će definitivno ubiti, već iovako izubijanog Sidra koji je sada ležao u nesvijesti.

Kad je došla u svoj maleni stan, profesorica Lujka zavalila se na sofu i sa zadovoljstvom krenula isčitavati slijedeće stihove, koji je, malo je reć, nisu baš oduševili :

Sonet kao splet vrludavih asocijacija,
što u điru naviru, ko mjesečna polucija!
proklet pokret izgubljenih interpunkcija..
Da obuzda uzdah pjesničkih masturbacija!

Epitet kao kornet s kuglicom emocija!
Promjenjivo štivo zemljinih akrobacija,
opet za dišpet slalom solsticija!
Meditativna smrt divna, prija dok klija!

Nirvana je sahrana prolaznih vidova,
oslobađam se svijesti i njezinih zidova!
Duša se uzdiže poput zračnih plinova.

Kad podgrijani na žaru plinskih vodova,
eksplodiraju uokolo kao super nova!
Prestaje moj život bjesomučnog lova…

Autor : R.

O autoru propupavanje

King for a day, fool for a lifetime
Ovaj unos je objavljen u pipava poezija, prozno propupavanje. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s